Sunday, February 26, 2012

Ayam Lemak Cili Api....

Assalamualaikum to all........

Lagi lauk biasa-biasa untuk memenuhi N3. Anak-anak pun boleh membuatnya.


Selepas ayam masak kicap, ayam masak sambal, kari ayam dan segala menu yang menjadikan ayam sebagai hero di dalam resepinya. Hari ini kita cuba ayam lemak cili padi pula. Rasanya waktu hujan-hujan begini  memang sedap makan makanan pedas yang panas.

Bahan asasnya sudah tentulah ayam......

sedang di 'defrost'......
Seekor ayam ~ potong ikut suka.
Cuci bersih ~ toskan.
Gaul dengan garam dan kunyit ~ digoreng utk mengelak dari hancur isinya semasa dimasak.

...bahan-bahan lain yang diperlukan....

1  kotak santan Kara/ 1 biji kelapa
sedikit lengkuas
halia
bawang putih
bawang merah
3 biji buah keras
kunyit hidup/serbuk
asam keping
bahan perasa
beberapa biji ubi kentang

...4 batang serai & 15 biji cili padi...
Cara menyediakannya..........
Bahan di atas kecuali ubi kentang dan asam keping hendaklah ditumbuk halus/blender.
Masukkan ubi kentang di dalam periuk bersama bahan yang ditumbuk/blender tadi. Masukkan 4 cawan santan cair dan didihkan bahan tumbuk.
Masukkan ayam, asam keping dan santan pekat. Biarkan merenih atau sehingga kentang empuk.
Tambahkan dengan bahan perasa.

Sedia untuk dimakan.....


Selamat mencuba!







No comments:

Post a Comment