Resepi mudah kita hari ini ialah Egg Tart atau bahasa Melayunya Tart Telur. Mungkin berasal dari makanan barat. Apabila manusia mula pandai menjelajah dunia dan berlakunya perkahwinan campur, resepi ini sudah menjadi tidak asing lagi.
Ini kes terlupa...hehehe |
Bahan yg diperlukan...
1 peket Paratha jenama Kawan ~ terap dan masukkan ke dalam acuan tart.
...yang dah siap... |
Untuk intinya...
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air
2 biji telur
1 camca makan tepung kastad
1 camca teh esen vanilla
Gula dan esen vanilla....... |
Susu cair, tepung kastad & telur.... |
Pukul susu, gula dan air hingga larut.
Masukkan telur dan dipukul perlahan.
Campur tepung kastad dan esen vanila.
Kacau rata dan tapis.
Tuan ke dalam acuan yang sudah berisi dengan kulit yang dibuat dari kepingan Paratha tadi.
Tuangkan adunan telur ke dalam kulit tart.... |
Bakar selama 25 minit dalam ketuhar dengan kepanasan 170 darjah Celcius.
Tadaaa.....bekal ke pejabat...hehehe |
Practice Makes Perfect!
No comments:
Post a Comment