Monday, February 27, 2012

Ikan Merah Masak Kicap...

Assalamualaikum to all.......

Cik June bersiaran lagi dengan resepi ala-ala kampung dengan menjadikan ikan sebagai bahan asasnya.
Sekilo ikan merah yang terdapat di sini berharga RM27.90.

...dibersihkan dengan limau kasturi utk membuang hanyir kan...

Maka kalau nak masak tu kena tanya si pemakan, hendak dimasak apa sebab cik June tidak mahukan pembaziran.

Si adik minta dimasak kicap sahaja.

Ikan Merah Masak Kicap....gaya cik June

Cara menyediakannya....
Ikan merah dibersihkan...
Gaul dengan garam dan kunyit ~ digoreng terlebih dahulu

Ikan yg telah siap digoreng......

Bahan untuk kuah kicapnya....


Kicap & sos tomato
Utk hiasan.......
Tomato buah ~ dibelah empat
Bawang besar ~ dihiris bulat
Cili merah~ dihiris memanjang


Bahan kisar utk menumis........


Bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan cili kering....


Cili kering direndam dahulu dengan air panas hingga lembut..
kemudan dicampur dengan bawang putih, bawang merah dan sedikit halia & dikisar halus.
Panaskan sedikit minyak dan tumis hingga bahan tumis ini garing.
Tambahkan sedikit air, kicap dan sos tomato. 
Biarkan menggelegak kuahnya baru dimasukkan ikan yang telah digoreng tadi. 
Rasa asam garamnya.
Akhir sekali...masukkan bahan hiasan.
Gaul rata dan tutup apinya.




Siap untuk dimakan......jom!




Selamat Mencuba!





No comments:

Post a Comment