Salam to all.....
Hari minggu yang berbahagia ini, kita layan Nyonya Curry Laksa, my version.
Tak nak pedas, tak nak ada terung...
tak nak itu, tak nak ini...
so, tolak campur dan darab,
dapat la curry laksa sebegini.
isi ayam (disiat), taugeh dan mi |
kuah kari |
siap untuk dimakan |
Kalau berminat, sila layan...........
Bahan yang diperlukan:
Mee kuning/ mihun ( dicelur )
Taugeh
Kacang panjang
tofu puff
fishball/fishcake
bunga kantan
terung ( optional )
santan dari 1/2 biji kelapa ( diperah dgn air rebusan ayam )
1 tin susu cair ~ utk kuah lebih creamy
Untuk dikisar:
Cili kering ( pedas ikut suka )
bawang merah
bawang putih
lengkuas
buah keras
belacan
Cara membuatnya:
1) Ayam direbus. Masukkan garam dan titikkan sedikit halia sebagai perasa.
2) Apabila sudah empuk, tapiskan airnya untuk dijadikan kuah dan isi ayam di siat-siat.
3) Tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan santan dan bunga kantan. Biar sampai mendidih dan masukkan
pula susu cair sambil dikacau perlahan.
4) Masukkan tofu puff, kacang panjang, terung , fishball serta fishcake.
Perasakan dengan garam dan gula.
5) Letakkan mee kuning/mihun ke dalam mangkuk. Isikan dengan taugeh dan isi ayam.
Tuangkan kuah.
Siap untuk dimakan.
Selamat Mencuba!
Pesan Kak June: Makan untuk alas perut bukan sampai naik semput.
No comments:
Post a Comment