Sunday, June 26, 2011

Pai Hong Kong...

Salam Hari Minggu.........

Aiseymen...lupa la nak masuk blog menu Mee Hailam pagi tadi... dah selesai semuanya
baru teringat...
tapi untuk tidak menghampakan...sebelah petang kami buat Pai Hong Kong yang ku
pelajari sejak di Tingkatan 3 lagi...
hingga sekarang semua orang menyukainya...


sedap dimakan dengan sos cili...

bersama ice lemon tea....

eat ur heart out...with love
sambil-sambil menulis mencari idea ...kebetulan hari ini dapat berhubung dengan kazen yang
tinggal jauh di utara tanahair....beliau sangat memberi galakkan dengan kegiatan yang
sedang ku ceburi sekarang ini. Kebetulan dia yang membuka bakery telah
memberi ku resepi yang menjadi kegemaran seisi rumah,
InsyaAllah....akan dipaparkan kemudian, apabila aku
berkesempatan.

Kalian yg berminat dengan resepi ini...sila layan.......

Bahan -

Tofu puff
sengkuang - diced
lobak merah - diced
Kacang panjang/peas
udang hidup - shelled & chopped
bawang besar -  chopped
egg

Cara -

Gunting permukaan tofu puff tadi menyilang.  Apabila diterbalikkan, ia akan jadi bentuk bunga.
Bersihkan isinya yg kini menjadi bahagian luar dan sumbatkan kembali ke dalam tofu puff itu.
Satukan bahan-bahan yg dicincang tadi. Taburkan sedikit garam sebagai perasa
dan pecahkan telur ke dalamnya. Gaul sebati.
Sumbat inti ini ke dalam tofu puff tadi padat-padat  dan goreng dalam minyak yg banyak
sehingga kulit luarnya kekuningan.
Angkat & toskan.
Sedap dimakan bersama cili sos.

Selamat Mencuba!

Dari dapur Setia Impian.

Pesan Kak June: Boleh juga diisi dgn apa jua inti kegemaran anda.

No comments:

Post a Comment