Thursday, August 25, 2011

Ah!! At last....

Salam Ramadhan al-Mubarak......


Selepas berhempas pulas melawan perasaan yang lemau untuk mengakhiri Ramadhan ini...aku 
berjaya juga membuat 'tart nenas' versi simple mimple...jangan tak ada kan?


Budak-budak dah naik lemas...mamanya masih buat derk aje dah menjelang 25 Ramadhan...
macam tak nak raya pulak....


Si Adik...lepas sahur pagi itu dah mengeluarkan sebuku butter dari esbok...
Aku perhatikan aje...masa aku sibuk-sibuk menyidai kain baju...dengar dia dah menggodak butter
dengan senduk kayu...

"Mama suhunya berapa?"
Hah! Mesti jerit punya la...tak mana dia pandai nak buat sensorang semua tu...
"Buat la dulu benda alahnya...kalau tart tu kan lambat...nak isi jem nenas...nak sapu kuning telur..."
Isy! aku tau la...dah berpuluh tahun kot aku buat kerja tu...


Cuba jengah dapur Azlita Masam Manis...mak andam sekut raya...sekut raya dia berhias cantik...
bersusah payah dia sampai mengadu sakit pinggang nak menghabiskan satu macam sekut aje...

Ha!! Kat sini aku war-warkan pada pengunjung blog masak-masak...kalau minat dengan masakan
simple gaya kampung...kita jengah dapur CMG.... pergh! pageviews dia bergerak laju kalah meter
air kolam renang taraf Olimpik...

Kalau nak buat-buat talam gi jengah dapur yatiememories...dia memang rajin menalam...kalau nak
melapis pulak...gi jengah dapur yateasybakes...mak cik ni sorang memang rajin melapis...ada tahap
kesabaran yang tinggi...

So...untuk N3 hari ni...dari dapur Setia Alam....hasil kerjatangan Adik....boleh la!

Tart Nenas....versi tradisional


Bahan:
250 gram butter
1 biji kuning telur
Tepung gandum secukupnya...

Cara:
Pukul butter dengan satu biji kuning telur hingga sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak terlebih dahulu...sedikit demi sedikit sehingga adunan
membentuk doh yang tidak lagi melekat pada mangkuk pengadun.
Terap di atas plastik kerana doh ini sangat lembut dan rapuh. Acuannya hendaklah sering
dicelup ke dalam tepung.
Buat sehingga habis dan susun atas dulang pembakar. Isikan jem nenas di atasnya. Sapu dengan
kuning telur agar nampak lebih menarik.
Bakar pada suhu 170C selama 15 minit atau ikut oven masing-masing.

Jem nenas: 
Parut nenas dan toskan airnya. Kemudian parutan nenas tadi dimasak hingga kering air.
Masukkan bunga cengkih dan kayu manis serta gula. Kacau sampai kering dan likat.
Tambah pewarna kuning atau merah ikut suka.

SELAMAT MENCUBA! ~ dari dapur Setia Impian ~


Pesan Kak June: Untuk lagi mudah...jem nenas memang sudah ada dijual di super-supermarket...
                           Tapi kalau nak cuba membuatnya sendiri pun tak apa...Practice Makes Perfect!



1 comment:

  1. Umah ai takder tart arr..ai nak kena bawak small tupperware pi umah my MIL..sana tart nenas sedap..tepung melt in the mouth..hmm...ai suka makan tart tapi malas nak buat the nenas inti tu..kalo beli ready made cam tak ommph kan..

    Selamat menyambut hari raya to u too dear..diharap bergembira bersama keluarga :)

    ReplyDelete