Pagi ni kita makan cucur je la...biasa tu kita orang panggil jemput-jemput. Mungkin kerana semasa
menggoreng tu kita ambil sejemput-sejemput....jadilah nama dia jemput-jemput.
Pagi ni sibuk sikit sebab ada budak-budak bujang yang tinggal di Impian Enam tu minta cik June
masakkan Spaghetti Bolognese untuk Bachelor Party dia orang malam nanti. Kesian tengok muka
masing-masing memandang wajah cik June minta simpati.
Cik June okeykan ajelah....apa ada hal? Maka untuk tidak membuang masa....jom kita godak-godak
tepung buat Cucur Bom Manis....boleh cicah dengan sambal tumis ikan bilis yang masih berbaki
dari semalam.
Ah! Nyamannya dapat makan di laman memandang kereta yang lalu lalang......... |
Resepi ni cik June main campak-campak je...tapi kalau anak-anak nak buat cik June cadangkan ke
dapur Izah Muffin Lover kerana beliau ada sukatan untuk resepi ini. Tapi tak apalah...untuk kemudahan
anak-anak cik June kopipes di bawah ini. Thank You Izah...minta halal resepinya ye?
CUCUR BOM MANIS
Bahan-bahan yang diperlukan.......
1 sudu teh yis (mauripan)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat manis
sedikit garam & air secukupnya
minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA
1. Campur yis, susu pekat, gula dan sedikit air suam ( biarkan 10 minit sehingga yis berbuih).
2. Masukkan campuran yis ke dalam tepung dan digaul sebati. Tambah air jika perlu agak-agak
untuk membuat cucur.
3. Perap adunan 1-2 jam.
4. Sebelum menggoreng campurkan dengan sedikit garam. Gaul adunan hingga rata. Biar nampak
naik balik baru digoreng.
Siap digoreng....... |
gambar close-up......... |
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment