Thursday, November 10, 2011

Cucur Bom Manis...

Assalamualaikum to all........


Pagi ni kita makan cucur je la...biasa tu kita orang panggil jemput-jemput. Mungkin kerana semasa 
menggoreng tu kita ambil sejemput-sejemput....jadilah nama dia jemput-jemput. 


Pagi ni sibuk sikit sebab ada budak-budak bujang yang tinggal di Impian Enam tu minta cik June 
masakkan Spaghetti Bolognese untuk Bachelor Party dia orang malam nanti. Kesian tengok muka 
masing-masing memandang wajah cik June minta simpati.


Cik June okeykan ajelah....apa ada hal? Maka untuk tidak membuang masa....jom kita godak-godak 
tepung buat Cucur Bom Manis....boleh cicah dengan sambal tumis ikan bilis yang masih berbaki 
dari semalam.


Ah! Nyamannya dapat makan di laman memandang kereta
yang lalu lalang.........


Resepi ni cik June main campak-campak je...tapi kalau anak-anak nak buat cik June cadangkan ke 
dapur Izah Muffin Lover kerana beliau ada sukatan untuk resepi ini. Tapi tak apalah...untuk kemudahan 
anak-anak cik June kopipes di bawah ini. Thank You Izah...minta halal resepinya ye?


CUCUR BOM MANIS


Bahan-bahan yang diperlukan.......
1 sudu teh yis (mauripan)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat manis 
sedikit garam & air secukupnya
minyak untuk menggoreng


CARA MEMBUATNYA

1. Campur yis, susu pekat, gula dan sedikit air suam ( biarkan 10 minit sehingga yis berbuih).
2. Masukkan campuran yis ke dalam tepung dan digaul sebati. Tambah air jika perlu agak-agak 
    untuk membuat cucur.
3. Perap adunan 1-2 jam. 
4. Sebelum menggoreng campurkan dengan sedikit garam. Gaul adunan hingga rata. Biar nampak 
    naik balik baru digoreng.

Siap digoreng.......
gambar close-up.........


SELAMAT MENCUBA!



No comments:

Post a Comment