N3 hasil dari blogwalking ke dapur Yatiememories....cik June berjaya menemui jalan penamat kepada
masalah baki roti yang tersimpan. Sengaja cik June pilih resepi mudah ini agar anak-anak senang membuatnya.
Jom anak-anak kita selongkar dapur Cik June............
Yang siap dilapis....... |
Bahan-bahannya:
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
1/2 cawan gula pasir 2 sudu besar butter ~ dicairkan
3 1/2 cawan air
2 sudu besar koko/coklat emulco
10 gram serbuk agar-agar
Agar-agar yg cik June gunakan..... |
1. Masak agar-agar dengan 3 cawan air dan gula.
2. Blender roti, telur, susu pekat. susu cair dan 1/2 cawan air ( baki dari 3 1/2 cawan tadi ).
3. Campurkan bahan yang diblender tadi kedalam agar-agar yang dimasak.
4. Apabila agar-agar telah mendidih, tuangkan butter cari dan digaul rata.
Tutup api.
5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian:
a) biarkan dengan warna asal
b) campurkan dengan koko yang telah dibancuh dengan sedikit air supaya tidak bergentel.
6. Ambil sesenduk adunan asal dan tuang di tengah-tengah loyang. Tuang pula adunan koko dan
seterusnya bergilir-gilir sehingga dua-dua adunan habis. Puding akan bergerak ke tepi dengan
sendirinya. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong.
Yang siap dipotong dan dihidang........ |
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment