Friday, July 27, 2012

Kuey Teow Kungfu...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera........

Nah! Amek kaw....
Gila lah...puasa-puasa ni nak Kungfu bagai, kan?

Nak dijadikan cerita, semasa cik June lama di Kluang dulu tu, cik June selalu sebut teringin nak masuk ke Kluang Mall. Kesian cik June dilahir dan dibesarkan di Kluang tetapi Kluang Mall pun belum pernah masuk.

Apa tidaknya, kalau sebut balik Kluang, terus aje ke rumah Emak dan bila dah jumpa dengan Emak.... memang tak akan keluar lagilah. Kalau bercerita ni, mau makan sampai seribu satu malam. Kalau cik June balik sendiri, cik June akan surrender awal....

"Mak! Kena tidur awal, esok nak drive balik," cik June beritahu dia. Jika tidak cerita zaman dulu semua keluar, lepas tu ketawa terkekek-kekek buat meluat orang yang  lelain yang sudah sedia mengantuk.

"Jom mak andak, kita jalan-jalan ke Kluang Mall," ajak anak sedara cik June, Niena, Eija, Eira dan Fahmy selepas malam kenduri tahlil hari ketujuh Emak pergi menemui Ilahi.

"Malam ni?" cik June tanya minta kepastian.

"Ha ah...jom la!" ajak Niena yang bakal pulang ke UiTM Lendu, di Melaka keesokan harinya.

"Korang tunjuk jalannya, mak andak ni nama je anak Kluang, tapi jalan-jalan semua dah tak tahu, dah lain sangat Kluang ni," bebel cik June. Mereka perlukan cik June untuk drive ke bandar tu. Waktu lewat begitu, bas memang dah tak ada.

Pusing sana belok sini, elok sampai ke tempat yang dituju, Kluang Mall yang dikatakan itu sudah pun melabuhkan tirainya. Tak ada rezeki, nak buat macam mana. Jadi si Niena mengajak makan di satu tempat yang makanannya sedap-sedap dan enak rasanya.

"Mak andak pernah try Kuey Teow Kungfu?" 


Cik June geleng kepala. Memang cik June ni sakai sikit bab makanan. Kalau yang namanya pelik tu memang cik June tak akan order.

"Tapi yang ini memang best mak andak. Nanti Niena orderkan untuk mak andak."




Ini bukan yg Niena order...ni versi cik June


Beria-ia Niena promote menu itu untuk cik June rasa. Terima kasih banyaklah Niena....tak sangka anak saudara mak andak sudah boleh belanja mak andaknya makan di luar. Memang sedap! Bila cik June rasa, lebih kurang gaya Kantonis cuma mungkin kuey teow itu digoreng bersama telur terlebih dahulu.

Semalam, untuk berbuka teringat nak masak sama ada Laksa Sarawak atau Kuey Teow Kungfu. Bila taugeh susah pulak diperolehi, cik June buat Kuey Teow Kungfu kerana bahannya sudah ada.


Kuey Teow yg siap digoreng dgn telur, menunggu masa utk dicurahkan kuah ke atasnya.....


Kuey Teow Kungfu ini sedap dimakan dengan lada jeruk atau cili potong bagi orang yang sukakan makanan pedas. Untuk cik June tak ada masalah....cik June memang jenis yang tidak tahan pedas. Perut cepat meragam....kesiannya kan?

"Mi apa ni?" Adik yang balik dari kelas bersaing dengan kakaknya yang pulang dari kerja petang itu membelek isi pinggan.

"Kuey Teow Kungfu," jawab cik June yang sedang menyediakan kuahnya di dapur. Rumah kecil kami tu dapur dan meja makan dekat bersebelahan aje.

"Lebih kurang macam kuah Sizzling hari tu je?" komen Adik sambil bercekak pinggang ala mandor estate.

Dia sorang ni tak boleh kalau tak komen, bakal lawyerlah konon.....
mulutnya pot pat pot pet....kalah burung murai. Isy! Plasterkan aje lain kali.....


Adik suka makan begitu sahaja...tanpa lada jeruk


Ini bahagian Kakak yg berhantu dgn lada jeruk... "Kak! Stok lada jeruk itu yg last tau?"


Untuk anak-anak yang mahukan resipi mudah ini...jom kita salin...................


KUEY TEOW KUNGFU....
Bahan-bahannya...
1 bungkus kuey teow
5 biji telur ~ dipukul sedikit

sedikit udang basah
sedikit isi ayam
beberapa keping fishcake

bunga kobis
brocolli
carrot
baby corn

3 ulas bawang putih ~ di cincang
Air rebusan ayam atau digantikan dgn kiub pati ayam juga boleh.
Tepung jagung yg dibancuh dgn air
Garam, gula  & lada sulah sebagai perasa

Cara menyediakannya...
1. Goreng kuey teow sekali dengan telur sehingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis bawang putih dan masukkan isi ayam, udang & fishcake.
3. Masukkan air rebusan ayam/ kiub pati ayam, bunga kobis, brocolli, carrot dan baby corn.
4. Campurkan dengan bancuhan tepung jagung tadi utk memekatkan kuahnya.
5. Letak garam, gula dan lada sulah. Rasa masam manisnya.
6. Apabila siap, bolehlah dicurahkan ke atas kuey teow yg siap bergoreng tadi.

Cik June biasa masak pakai agak-agak dan campak-campak mengikut keperluan kami bertiga di rumah ini. Tiada sukatan digunakan, maka itu cik June beri bahan asas yang digunakan sahaja. Jika anak-anak teringin membuatnya, pandai-pandailah agak ye?


Selamat Berbuka Puasa!




Terima kasih Niena kerana memperkenalkan Kuey Teow Kungfu ini kepada mak andak.




No comments:

Post a Comment