Wahhhhh!! Ini bukan kes sedang menguap....tapi baru mendepangkan tangan, mengambil mode masuk ke dapur pertama kalinya setelah hampir sebulan bercuti.
Mak ai!! Sang Lelabah pun sama sibuk memasang jejaringnya merentasi rak pinggan ke ampaian kain yang tidak dijengah sudah hampir sebulan itu?
Cik June ke mana?
Untuk pengetahuan anak-anak yang singgah ke dapur cik June tetapi hampa itu, cik June mohon maaf kerana cik June berada di luar kawasan. Anak-anak bolehlah ke sini untuk mengetahui apa yang berlaku selama cik June menghilangkan diri itu.
Alhamdulillah.....sekarang ini semuanya telah kembali pulih seperti sediakala. Sebagaimana pepatah Melayu ada mengatakan, hidup itu lawannya mati....yang pergi tetap pergi dan hidup pula, haruslah meneruskan hidup ini.
Maka....sebagai permulaan....cik June hidangkan anak-anak dengan resipi mudah yang telah lama cik June teringin buat. Memandangkan di penempatan cik June ini, kupang segar agak susah diperolehi, maka cik June batalkan hasrat itu buat sementara waktu.
...brunch... |
Untuk anak-anak yang teringin membuat resipi mudah ini, jom kita salin..........
Spaghetti Marinara...
Bahan-bahannya...
1/2 peket spaghetti ~ direbus hingga lembut dan ditoskan
5 biji bawang putih ~ ditumbuk
Sekeping dada ayam, tiga batang hot dog, udang dan kupang secukupnya
1/2 kotak kecil whippping cream
1/2 cawan fresh milk
1/2 cawan fresh cream
secubit dry oregano, thymes & mixed herbs
cendawan butang, garam dan serbuk lada hitam
1 peket mushroom soup segera (jika mahukan sedikit berkuah)
serbuk cheese
Cara menyediakannya...
1. Tumis bawang putih bersama isi ayam. Kacau sebentar.
2. Masukkan udang, hot dog dan kupang tadi. Gaul rata dan tutup sebentar, biar kupang itu masak.
3. Masukkan whipping cream, fresh cream dan fresh milk. Gaul lagi.
4. Letakkan sedikit garam sebagai perasa, dry oregano, thymes dan mixed herbs tadi.
5. Masukkan spaghetti yang telah direbus dan ditoskan terlebih dahulu tadi ke dalam bahan-bahan kuah dan
digaul rata.
6. Taburkan lada hitam dan serbuk cheese serta potongan lemon ketika hendak menghidang.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment