Tuesday, November 27, 2012

Our dinner...

Assalamualaikum to all.......

"Sedap ke Crepe durian tu?" tanya si Kakak.

"Sedap la bagi orang yang gemarkan durian," jawab cik June sambil mengatur langkah masuk ke dalam Tesco petang itu dengan Kakak. "Kalau ada durian yang siap berkopek karang mama nak belilah...teringin nak buat sendiri."

"Tak payah la ma...bukan ada siapa yang nak makan. Membazir je nanti," sahut si Kakak pula. 

Di rumah cik June ni...anak menantu tak makan durian. Cik June sorang je yang teringin kadang-kadang....tapi cik June gemar dimasak. Seperti dimasak bersama bubur kacang atau dijadikan serawa yang dimakan bersama pulut. Teringin juga nak merasa jika dijadikan Crepe tu macam mana?

Dah dua minggu ni, kami makan salad...pelbagai digayakan oleh si Adik kerana semenjak naik sem baru ni, banyak pakaiannya agak sendat. Maka dia sekarang tengah ber'diet'.......

"Kita buat salad Melayu pulak la," cik June beri cadangan pada si Kakak bila di Tesco ni datang lambat sikit tinggallah yang koret-koret yang dah lemau dan dah layu.

"Suka mamalah," balas si Kakak. 

Maka, malam itu terhidanglah menu masakan kampung kami yang mudah dan enak pula rasanya. Jom!




Lauk mudah....

"Mama nak buat apa ni?" tanya si Adik yang memandang cik June di singki sedang membalut ikan cencaru yang disumbat itu dengan daun kunyit.

"Cencaru sumbat...dah lama tak buat kan?"  cik June tanya dia balik. Resipi ini adalah dari pembantu cik June semasa kami tinggal di Bagan Serai, Perak dahulu. Walaupun masih seorang gadis dan berusia sangat muda, dia yang kami kenali dengan panggilan Nab itu sangat pandai dan cekap di dalam membuat kerja-kerja rumah. Mungkin itu kepakaran dia kerana tidak bersekolah tinggi barangkali. Semoga Allah berkati dia walau di mana pun dia berada sekarang ini. Aamiin!

"Sayur apa?" tanya si Adik sambil membelek dalam singki.

"Salad Melayu je la...asyik salad omputih tu jemu pulak.." jawab cik June. "...tu timun dan sengkuang tolong hiris." Sementara di tungku cik June sedang menggoreng tauhu.



Cencaru sumbat....

Resipi untuk ikan sumbat...
IKAN CENCARU SUMBAT
3 ekor ikan cencaru ~ dibelah belakangnya dan dibersihkan. Lumur dengan garam dan kunyit.

Bahan untuk sambal...
20 tangkai cili kering ~ digunting kecil2 dan di basuh bersih
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci belacan ( ada yg menggantikan belacan dgn ikan bilis ) 
segenggam kelapa parut muda ( kalau tua kang rasa hampas )
asam jawa, garam dan gula secukup rasa
daun kunyit untuk membalut ( jika suka )
Cara:
1. Gorengkan semua bahan kecuali kelapa parut dan tumbuk lumat atau kisar dengan menggunakan pengisar kering.
2. Gaul rata dengan kelapa parut dan perasakan dengan asam jawa, gula dan garam. 
3. Isi ke dalam ikan yang dibelah belakang tadi.
4. Lilit dengan daun kunyit dan goreng hingga masak. ( Nak bakar pun boleh juga...no hal )



...pecal


Ini hasil kerjatangan si Adik...
Kebetulan ada pucuk ubi secekak yang cik June beli di Pasar Malam hari Sabtu lepas. Dapatlah join sekali.




Alhamdulillah....

Alhamdulillah...kita masih beruntung kerana mampu menikmati makan malam dengan sempurna walau pun menu ala kadar. Cuba kita renung nasib rakyat Palestin yang terpaksa mengharungi hidup mereka di bawah hujan peluru dan bedilan? Bagaimana mereka mahu mengisi perut yang lapar jika hidup dalam ketakutan?

Practice Makes Perfect: Renung-renungkanlah dan selamat beramal!





No comments:

Post a Comment