Thursday, August 25, 2011

Mihun aje?....

Salam Ramadhan 25 to all........


Mak ai!! Makin lemau je ni...makan pun tak berapa nak selera...tapi air tetap bergelen-gelen.
Akhirnya...tu yang waktu siang berpuasa macam ayam kena tungau...

BW jap cari idea nak masak apa.....tengah jengah-jengah dapur Secubit Garam...Nor67 semalam
masak Kari Daging...tak habis boleh cicah dengan Roti Arab, katanya.
Tapi rasa macam tak lalu kari la...

Tetiba Abang Long masuk online chatting.....

Abg Long > mama buat apa?
mama > x de menda....tgh blogwalking...
Abg Long > berbuka apa hari ni?
mama > x tau...tgh cari idea la ni...
Abg Long > soh akak bwk balik kepala ikan merah...buat sup...sedap!


Macam pandai sangat la si kakak tu nak di suruh cari kepala ikan merah...isy!

mama > ha ah la...panas-panas ni buat sup pun sedap kan?
Abg Long > Abg Long tgh nak booking tempat utk hari Sabtu ni....
mama > hokeh...jgn x jadi...budak 2 tu dah berkobar-kobar...
Abg Long > hokeh...





Tadaaaa.........

Akhirnya...mihun je la...kan dah cakap tadi tengah lemau ni...malas nak keluar cari bahan pun...makan
la apa yang ada tersimpan dalam stok kat rumah ni...yang penting kita tidak membazir.

Puasa-puasa ni...takmo pedas-pedas la...kang siang pedih perut...sambil masak bercakap dengan diri
sendiri. Tak pedas tu mihun apa?....try yang Singapura punya...putih je gitu...

Ni mihun pepandai sendiri la...kita yang buat dia kan? Nak tunggu cukup bahan tu kena la keluar
mencarinya...tapi ok apa...rasanya tak menghampakan...cuma bahannya aje yang diubah ikut stok
yang sedia ada. Berikut adalah resepi yang di 'kopipes' dari Rinnchan.fotopages..TQ for sharing.

Ni versi yang sebenarnya la...tapi dah diolah oleh tuan rumah mengikut stok yang ada...

SELAMAT MENCUBA!


MIHUN PUTIH/SINGAPURA


Bahan....
Mihun kering - rendam dgn air panas hingga lembut dan toskan
Bawang besar - dimayang
Bawang putih - dicincang halus
Cili api - pedas ikut kesukaan masing-masing
Ikan bilis - direndam dan tumbuk
Serbuk lada putih
Taugeh & sayuran lain ikut suka
Telur
Sos tiram
Udang basah / sotong / isi ayam / fishball / fishcake - ikut suka
garam

Untuk hiasan......
Daun bawang & daun sup
Bawang goreng
Sambal kicap cili padi

Cara membuatnya.......
1.  Tumis bawang besar, bawang putih, ikan bilis & cili api hingga layu.
2.  Renjiskan serbuk lada putih. Kacau seketika & masukkan pula udang / sotong / isi ayam /
     fishball / fishcake.
3.  Masukkan pula sos tiram sambil dikacau rata dan kemudian masukkan pula sayuran pilihan.
     Perasakan dengan garam.
4.  Pecahkan telur dan dikacau biar hancur.
5. Masukkan mihun dan digaul biar sebati.
6.  Akhir sekali, masukkan taugeh dan digaul rata. Tutup api.
7.  Taburkan dengan bawang goreng serta hirisan daun sup semasa menghidang. Jika suka pedas...
     makan dengan sambal kicap cili padi.


Pesan Kak June: Hope for the best...prepare for the worst.
                           Dari dapur Setia Impian.

P/s: Ada masalah teknikal sikit...baru terpandang...the date appeared is a day late.
       Nak wat camana ni?



4 comments:

  1. As salam..
    sungguh terpesona dgn gambar mehun singapore itew!

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam. Wah! It was a very long time ago Lovely Kitchen... Cik June tak perasan. So sorry dear. Kena ada semangat nak start balik blog ni... hadoi....

    ReplyDelete
  3. Waalaikumussalam. Wah! It was a very long time ago Lovely Kitchen... Cik June tak perasan. So sorry dear. Kena ada semangat nak start balik blog ni... hadoi....

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam. Wah! It was a very long time ago Lovely Kitchen... Cik June tak perasan. So sorry dear. Kena ada semangat nak start balik blog ni... hadoi....

    ReplyDelete