Wednesday, September 26, 2012

Japchae...

Assalamualaikum to all......

Si Kakak yang berjimba-jimba ke Korea bersama rakan peminat K-Popnya telah pun selamat pulang ke tanah air. Baju kotornya...mak ai!! satu beg bodoh.

Ada beberapa ole-ole yang dibawa pulang untuk emaknya ini yang gemarkan apron iaitu baju yang dipakai semasa memasak. Serta beberapa fridge magnet yang harus dibahagi-bahagikan.

"Best ma jalan kat sana...tempatnya cantik dan sejuk je cuaca walaupun dalam musim panas," puji si Kakak dengan tempat pilihannya untuk bercuti.

"Akak makan apa kat sana?" tanya si Adik pula.

"Nak makan apa, Maggie yang bawak dari sini tu aje la," jawab si Kakak dengan wajah yang tidak berapa nak manis. 

"Ala...makanan dia tu kita boleh je buat, tapi ikut versi halal la..." cik June sama menyampuk sambil senyum melebar ke telinga kerana dapat apron yang dibeli oleh Kakak sebagai souvenir tadi.



...boleh dijadikan contoh dan jahit sendiri pulak....


Si Kakak sibuk bercerita tentang makanan Korea yang teringin dimakannya. "Ala...yang macam Fried Tang Hoon tu ma...."
Cik June google...ingin tahu menatang apa yang teringin sangat hendak dimakannya tetapi makanan di Korea tu memanglah tidak halal hendak dicuba. Maka kita buat versi halal menggunakan bahan yang sama.
Resipi ini cik June dapat dari sini >>>   Anak-anak bolehlah ke link yang diberikan untuk melihat Japchae sebenar.
Thank you Maangchi for sharing the recipe with us.
JAPCHAE.....
Ingredients:
Makes 4 servings.
How to prepare your ingredients before stir frying:
  1. Soak 5 dried shitake mushrooms in warm water for a few hours until they become soft. Squeeze the water out of them and slice thinly.
  2. Slice a package of white mushrooms (2 cups’ worth).
  3. Cut a carrot into thin matchstick-shaped pieces 5 cm long.
  4. Cut 7 -8 green onions into 7 cm long pieces.
  5. Slice one onion thinly.
  6. Slice 150 grams of beef into thin strips.
Now let’s start!
  1. Boil 2 bunches of noodles in boiling water in a big pot for about 3 minutes. When the noodles are soft, drain them and put in a large bowl.
  2. Cut the noodles several times by using scissors and add 1 tbs of soy sauce and 1 tbs of sesame oil. Mix it up and set aside.
    *tip: Take one sample and taste it to see whether or not it’s cooked properly. If it feels soft, it’s finished.
  3. In the boiling water, add a bunch of spinach and stir it gently for 1 minute. Then take it out and rinse it in cold water 3 times. Remove any grit or dead leaves thoroughly while rinsing. Squeeze it gently to get the water out, then cut it into 5 cm pieces.
  4. Add ½ tbs soy sauce and ½ tbs sesame oil and mix it and place it onto the large bowl.
    *tip: When you drain the hot water from the pot, don’t discard the hot water. Put it back into the pot so you can cook your spinach quickly.
  5. On a heated pan, put a few drops of olive oil and your carrot strips and stir it with a spatula for 30 seconds. Put it into the large bowl (don’t burn it!).
  6. Place a few drops of olive oil on the pan and add your sliced onion. Stir it until the onion looks translucent. Put it into the large bowl with your carrots.
  7. Place a few drops of olive oil on the pan and add the sliced white mushrooms. Stir it for a bit and then put it in the large bowl.
  8. Place a few drops of olive oil on the pan and add your green onions. Stir for 1 minute and put it into the large bowl.
  9. Place a few drops of olive oil on the pan and add your beef strips and your sliced shitake mushrooms. Stir it until it’s cooked well, then add 3 cloves of minced garlic, ½ tbs soy sauce and ½ tbs sugar. Stir for another 30 seconds and then put it into the large bowl.
  10. Add 2 tbs of soy sauce, 3 tbs of sugar, 2 tbs of sesame oil, and 1 ts of ground pepper to the large bowl. Mix all ingredients, then sprinkle 1 tbs of toasted sesame seeds on the top.
  11. Serve with rice and Kimchi, or as a side dish.

Cik June baca dan agak-agak apa yang diperlukan untuk membuat Japchae yang diinginkan oleh si Kakak...jadi setelah tolak campur darab senuanya...terhasil la Japchae versi Cik June. Sebenarnya...Japchae ini adalah sejenis lauk yang menggunakan so'on kalau bahasa orang kita, sebagai bahan utamanya. Namun ada dijual 'glass noodle' yang diimport dari Korea dengan harga rm18.90 khas untuk memasak Japchae ini.

Tapi bila diubahsuai untuk dijadikan santapan begitu sahaja, maka cik June lebihkan 'glass noodle'nya dan makanan yang terhasil lebih merupakan mihun goreng dengan mempunyai banyak versi sayuran. Memang sedap! Cik June buat ikut stok yang ada di rumah aje. 

Kepada anak-anak yang berminat, bolehlah mencubanya. Di bawah ini pula ada versi cik June.....


Fried glass noodle....

Glass noodle atau soon ~ direndam terlebih dahulu
Fishcake
Isi ayam
Carrot ~ dihiris menyerupai batang mancis
Kobis
Bawang besar ~ dipotong baji @ bulat
Bawang putih ~  dititik
Cili merah 
Telur
Taugeh
Kicap, sos cili dan garam jika perlu.
Cara menyediakannya:
1. Tumis bawang putih bersama isi ayam dan fishcake. 
2. Apabila isi ayam tadi sudah kelihatan empuk, masukkan glass noodle @ soon yang telah   direndam dan ditos terlebih dahulu. Kacau rata. 
3. Masukkan pula cili sos dan kicap. Gaul biar sebati. Pecahkan telur ke dalamnya dan biarkan sedikit mengeras baru dikacau rata. 
4. Campurkan dengan sayuran kegemaran. Biarkan lembut sedikit kobis dan carrot tadi. Boleh ditambah garam jika kurang perisa.
5. Akhir sekali, masukkan taugeh, bawang besar dan lada merah. Kacau rata dan tutup apinya.



sesuai dijadikan sebagai sarapan pagi.....


"Kak! Japchae siap!" 

"Japchae?" Kakak berpaling lipat maut mendengar nama yang disebut dalam bahasa Korea itu.

"Tanpa sayuran hijau," tambah cik June. Maklumlah rumah cik June ni memang tak ada stok sayuran hijau kalau masih pagi buta. Kena tunggu Tesco bukak jam 8 pagi karang. Nak ke pasar malas sikit kerana tempatnya keluar dari arah laluan cik June. Untuk meredah kesesakan lalulintas itu bukan hobi cik June melainkan terpaksa berbuat demikian. OH! Tidak..........

Adik tunjuk sombong pagi ini, dia membuka kabinet atas mencari Quaker oats. Sikit je pun, tapi mangkuk kemain besar. Dituang sedikit madu ke dalamnya dan dibawa ke meja makan. 

"Ai? Kan dah ada breakfast ni? Kenapa buat oats pulak?"

"Baju banyak dah tak muatlah ma..." jawab si Adik kecewa.

Cik June buat donno aje sambil menyuap Japchae yang enak pula rasanya dengan menggunakan chopstick. Pakai sudu garpu memang tak nyaman. Cik June mengerling Adik yang masih menggodak oats di dalam mangkuknya. "Kenapa tak makan?"

"Tak sedap," ujarnya letih macam tak makan sepuluh hari.

"Tu yang mama dah siap hidang tu...makan ajelah," cik June jadi batu api mengarah dia menghabiskan di pinggan yang telah siap dihidang.

Adik menolak mangkuk oats ke tepi. Pinggan yang berisi Japchae ditarik ke depannya.

Alhamdulillah! "Setiap kejadian itu ada sebabnya," Cik June pujuk hati si Adik yang badannya dari kecil sampai sekarang masih berkekalan montel.



No comments:

Post a Comment