Thursday, October 6, 2011

Cencaru percik...

Assalamualaikum to all....


Okeh ..anak-anak...hari ni kita belajar masak Cencaru Percik. Kat bandar ni nak main bako-bako
susah sikit ye? Jadi hari ni cik June ajar cara mudah sahaja.


Tanpa membuang masa...jom kita salin resepinya...........

Bahan:
Ikan cencaru ~ cik June sarankan ikan cencaru sebab kulitnya keras. Bila di bakar isinya tak melekat
                        seperti ikan lain yg nak kena bungkus dengan foil atau daun pisang. Tapi resepi ni khas
                        buat anak-anak yg tinggal kat tingkat 4 atau 17 tu. Mcm mana gaya nak main bako-
                        bako? Karang ada yg panggil bomba pulak tengok tingkap rumahnya berasap, kan?
                        So...yg ini tak payah bako...kita goreng sahaja.
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia, kunyit dan lengkuas
2 batang serai
asam keping
3 biji buah keras
santan pekat ~ guna santan kotak je....
10 biji cili padi
garam dan gula sebagai perasa

Cara menyediakannya...........
1.  Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
2.  Kisar bahan di atas kecuali asam keping dan dimasak dalam periuk. Kacau selalu bahan ini
     jika kering bolehlah ditambah dengan air untuk dijadikan kuah percik.
3.  Apabila telah hilang bau pedas cili tadi, bolehlah dimasukkan pula satu kotak santan tadi.
     Kepekatan ikut suka. Kalau suka berkuah, tambah lagi airnya.
4.  Masukkan asam keping, garam dan gula sebagai perasa.
5.  Perlahankan apinya dan golekkan ikan yang telah digoreng tadi ke dalam kuah yang sedang
     menggelegak itu sekejap agar mesra dengan rempah percik itu.
6.  Tutup api dan bolehlah diangkat.

* Biasanya kuah percik ni putih aje kan? Tapi cik June letak kunyit sikit agar ada warna. Anak-
   anak cik June ni banyak songeh sikit. Oo ye...kalau guna ayam...pakai lada hitam tapi kat sini
   cik June guna ikan...maka kita tukarkan kepada cili padi.


Cer try..........



No comments:

Post a Comment