Tuesday, October 11, 2011

Mihun soto/sup....

Assalamualaikum to all.....


Jom anak-anak kita belajar buat mihun sup/soto cara
mudah. Ini atas permintaan si Adik....



Nampak bogel kan? Tapi rasa tetap sama...tambah sedap dimakan
bersama sambal kicap...




"Ma...buat mihun sup la..." pesan Adik.


"Belikan daun sup..bahan lain semua ada."


Tup-tup dia balik lenggang kangkong...terpaksa la 
makan mihun sup/soto tu tanpa daun supnya. Tapi kebetulan pun anak-anak ni tak makan la daun-daun 
sup ni semua. Kalau dihidang pun memang tak berusik. Kalau dah sedia ada dalam mangkuk tu...habis semua berbaris di tepi pinggan.


Enuff rambling...jom salin resepinya jika sudi...


Bahan....
1 bungkus mihun ~ dicelur dgn air panas hingga lembut. Kemudian di
                           bilas dgn air sejuk dan toskan.
3 keping dada ayam ~ cuci bersih..gaul garam kunyit dan digoreng.
Taugeh secukupnya
Kacang tanah goreng
Daun bawang/sup
Bawang goreng
3 sudu besar rempah sup
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putin
1 inci halia, garam & serbuk perasa
rempah penumis


Cara membuatnya....
1.  Panaskan sedikit minyak dan masukkan rempah tumis.
    Masukkan pula bwg merah, bwg putih dan halia yang
    telah dikisar. Kacau selalu sehingga garing baru 
    masukkan rempah sup yg telah dibancuh dgn sedikit 
    air. Kacau rata..biar menggelegak.
2.  Tambahkan dgn air sebanyak mana yg diperlukan utk 
    dijadikan sup. 
3.  Masukkan garam dan perasa. Boleh gantikan dgn kiub 
    pati ayam jika suka.
4.  Di dalam sebuah mangkuk...masukkan mihun, taugeh 
    dan isi ayam (disiat-siat terlebih dahulu) serta 
    kacang tanah goreng. Curahkan kuah sup tadi dan di 
    tabur dgn daun sup dan bawang goreng.


Enak di makan bersama sambal kicap cili api. Pergh!


Tunjuk dekat sikit...bagi meleleh liur. Tapi kalau tabur
dgn daun sup lagi meriah la kan?


Macam mana anak-anak? Nak mencuba resepi mudah dari cik June?


Dari dapur Setia Impian ~ Selamat Mencuba!



No comments:

Post a Comment