Jom anak-anak kita belajar buat mihun sup/soto cara
mudah. Ini atas permintaan si Adik....
Nampak bogel kan? Tapi rasa tetap sama...tambah sedap dimakan bersama sambal kicap... |
"Ma...buat mihun sup la..." pesan Adik.
"Belikan daun sup..bahan lain semua ada."
Tup-tup dia balik lenggang kangkong...terpaksa la
makan mihun sup/soto tu tanpa daun supnya. Tapi kebetulan pun anak-anak ni tak makan la daun-daun
sup ni semua. Kalau dihidang pun memang tak berusik. Kalau dah sedia ada dalam mangkuk tu...habis semua berbaris di tepi pinggan.
Enuff rambling...jom salin resepinya jika sudi...
Bahan....
1 bungkus mihun ~ dicelur dgn air panas hingga lembut. Kemudian di
bilas dgn air sejuk dan toskan.
3 keping dada ayam ~ cuci bersih..gaul garam kunyit dan digoreng.
Taugeh secukupnya
Kacang tanah goreng
Daun bawang/sup
Bawang goreng
3 sudu besar rempah sup
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putin
1 inci halia, garam & serbuk perasa
rempah penumis
Cara membuatnya....
1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan rempah tumis.
Masukkan pula bwg merah, bwg putih dan halia yang
telah dikisar. Kacau selalu sehingga garing baru
masukkan rempah sup yg telah dibancuh dgn sedikit
air. Kacau rata..biar menggelegak.
2. Tambahkan dgn air sebanyak mana yg diperlukan utk
dijadikan sup.
3. Masukkan garam dan perasa. Boleh gantikan dgn kiub
pati ayam jika suka.
4. Di dalam sebuah mangkuk...masukkan mihun, taugeh
dan isi ayam (disiat-siat terlebih dahulu) serta
kacang tanah goreng. Curahkan kuah sup tadi dan di
tabur dgn daun sup dan bawang goreng.
Enak di makan bersama sambal kicap cili api. Pergh!
Tunjuk dekat sikit...bagi meleleh liur. Tapi kalau tabur dgn daun sup lagi meriah la kan? |
Macam mana anak-anak? Nak mencuba resepi mudah dari cik June?
Dari dapur Setia Impian ~ Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment