Tuesday, March 27, 2012

Asam Rebus...

Assalamualaikum to all..........

Masih dengan menu orang tak sihat. Nak dimasak  asam pedas, tekak tak sihat...dah masuk bab batuk pulak. Jadi ikan parang yang dibeli beberapa hari sebelum demam itu, dimasak Asam Rebus sahaja memandangkan tekak nak makan berkuah yang berasa sedikit masam.

Lagi bagus kalau dapat makan Laksa Utara/Laksa Penang gitu....hehehe

Ikan parang...

Ikan parang memang sedap kalau dimasak Asam Pedas, anak-anak pompuan cik June memang pandai makan ikan yang bertulang ni...tapi anak-anak lelaki pulak tak pandai. Kalau nak jamu anak lelaki kena masak Kari Kepala Ikan, Sup Ikan Merah, Ikan Pari Bakar atau ikan-ikan yang di fillet sahaja.


...masukkan beberapa tangkai daun kesum & beberapa batang bendi....

Siapa yang teringin nak masak menu mudah ini...jom kita tengok resepinya di bawah....

ASAM REBUS IKAN PARANG...
Bahan-bahannya...


Ikan parang 
sedikit halia
sedikit kunyit
beberapa batang cili padi
bawang putih 
bawang merah
asam keping/gelugur
beberapa tangkai daun kesum
beberapa batang bendi


Cara menyediakannya....
1. Kisar cili padi, halia, kunyit, bawang putih dan bawang merah.
2. Curahkan ke dalam periuk yang berisi ikan. Kuah ikut suka hendak banyak mana. Biarkan ia menggelegak.
3. Masukkan asam keping dan garam sebagai perasa.
4. Masukkan pula daun kesum dan bendi tadi. Biarkan ia merenih sekejap sehingga bendi empuk.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



...lebih kurang rasa kuah laksa utara je...

Selamat Mencuba!








No comments:

Post a Comment