Thursday, March 29, 2012

Vadai...

Assalamualaikum to all...

Going India? Hehehe....

Hari ini kita menjenguk resepi makanan masyarakat India yang paling femes sehingga orang Melayu dan Cina juga sudah pandai memakannya. Oleh kerana cik June pernah tinggal dikelilingi masyarakat India semasa di kawasan perladangan dahulu, maka cik June ambil kesempatan untuk mempelajarinya dari Tukang Kebun perempuan yang pernah bekerja di rumah cik June lama dahulu.

Thank you Saroja for the recipe.

Jom anak-anak kita intai resepi yang diajarkan oleh Saroja kepada cik June semasa kami tinggal di Merlimau, Melaka dahulu.

VADAI...
Bahan-bahannya...
2 cawan kacang dhal ~ cik June rendam semalaman
sedikit halia ~ dimayang
5 biji bawang merah ~ dimayang
2 batang lada merah/hijau ~ dihiris nipis
beberapa pelepah daun kari
secubit garam dan minyak untuk menggoreng




Bahan yg siap dikisar...

Cara membuatnya...
1. Kisar kacang dhal yang telah direndam. Rasanya lebih baik gunakan food processor kerana kita tidak mahu ia berair.
2. Campurkan dengan bahan-bahan yang dimayang dan dihiris halus tadi serta masukkan juga beberapa helai daun kari. Jika suka boleh juga dimayang halus daun kari ini.
3. Masukkan secubit garam dan digaul kesemuanya biar sampai sebati.
4. Bentukkan seperti membuat cucur badak dan boleh digoreng di dalam minyak panas sehingga kekuningan.




Yang siap dikepal utk digoreng...



Siap utk dimakan...

SELAMAT MENCUBA!






No comments:

Post a Comment