Friday, March 30, 2012

Nasi minyak, beriani ayam...

Assalamualaikum to all...

Menu hari ini pula, hasil dari teringin makan Nasi Minyak rumah kenduri kahwin. Entah mengapa, terbayang-bayang kesedapan Nasi Minyak itu yang menjadikan cik June sedikit rajin untuk menyediakannya gaya cik June mengikut apa yang masih ada di dalam stok simpanan. Tadaaa......

Hamboi! Makan sampai tak hengat dunia....

Cik June masak guna beras biasa aje, kalau dapat beras Basmathi yang panjang tu tentu lagi sedap, kan? Tapi syukur dengan apa yang ada, kalau nak lebih bagus kenalah berusaha keluar mencarinya. Makanya cik June ni sekarang saja-saja nak keluar kalau tak ada urusan penting, memang besar huruf 'M'nya tu. Apakan tidak, bil dibayar melalui internet aje dari rumah, tak perlu berbaris macam dulu di Pejabat Pos. Betapa kemudahan yang banyak telah disediakan untuk kita sekarang ini. Kalau tak pandai bersyukur tu, tak taulah nak cakap apa.

Hokey...bagi anak-anak yang ingin cuba membuat Nasi Minyak gaya cik June, kita selongkar bahan yang diperlukan.

NASI MINYAK...
Bahan-bahannya...
3 cawan beras 
1/2 tin susu cair
3 sudu minyak sapi + 3 sudu majerin
2 helai daun pandan ~ dibersihkan & disimpul
Kayu manis 
Halia 
Sebiji bawang besar


Cara menyediakannya....
1. Cuci beras dan toskan
2. Panaskan minyak sapi dan majerin. 
3. Masukkan halia dan bawang besar yang telah dikisar halus. Masukkan juga kayu manis. Biarkan bahan tadi sedikit kering dan naik baunya. 
4. Masukkan pula beras, digoreng sebentar hingga rata.
5. Tuangkan air dan susu cair, sebanyak mana yang diperlukan untuk menanak nasi. Masukkan simpulan daun pandan tadi. Taburkan sedikit garam.
6. Alihkan ke dalam rice-cooker dan masaklah macam biasa. 


Ayam beriani...

Nasi Minyak ini cik June makan bersama Ayam Beriani. Berikut bahan yang diperlukan untuk membuatnya.

AYAM  BERIANI...
Bahan-bahannya...
1 ekor ayam ~ cik June guna ayam panggang Tesco, jadi tak perlu hendak digoreng dahulu.
3 sudu rempah beriani
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
kayu manis
1 sudu besar kismis
segenggam gajus yang digoreng
1/2 tin susu cair
Tomato puree/sos tomato
gula/madu & garam


Cara membuatnya...
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dikisar halus bersama kayu manis.
Biarkan ia sedikit kering dan naik bau.
2. Bancuh rempah beriani dengan sedikit air, dan masukkan ke dalam bahan tumis tadi. Gaul rata.
3. Masukkan sos/puree tomato. Gaul rata. 
4. Tuangkan susu cair + sedikit air jika perlukan kuah.
5. Masukkan gula/madu. Rasa asam garamnya.
6. Akhir sekali masukkan ayam yang siap digoreng. Tabur dengan kismis & kacang gajus.
7. Biarkan merenih sekejap, kacau rata dan tutup api.




Jelatah...
Jelatah ini cik June buat mengikut bahan yang ada di dalam stok simpanan. Kalau ada nenas, boleh ditambah dengan hirisan nenas juga untuk menambah rasa masam manisnya. Berikut adalah Jelatah gaya mudah...

Bahan-bahan yang diperlukan...
1 batang lobak merah
1 batang timun
1 batang cili merah
1 labu bawang besar
cuka, garam & gula


Cara menyediakannya...
1. Potong lobak merah dan timun ikut cara kegemaran masing-masing.
2. Cili merah & bawang juga dimayang halus. Campur kesemuanya ke dalam satu bekas.
3. Gaul rata bersama cuka, garam & gula.





Tadaaa....inilah hasilnya.
Jemput makan!




No comments:

Post a Comment