Saturday, March 3, 2012

Kari Kepala Ikan...

Assalamualaikum to all.........

Anak-anak cik June kalau call mesti tanya, "mama masak apa?"

"Masak biasa-biasa aje...tak jumpa ikan dah beberapa hari di Setia Alam ni....asyik aaaaayam je."
Sahaja cik June menekan panjang pada ayat ayam itu menandakan sudah jemu. Bukan tak ada kot?
Cuma cik June malas meronda jauh sikit...cari di kedai yang ada di depan mata aje.

Maka N3 hari ini hasil dari jalan-jalan ke pasar hujung minggu bersama anak sulong cik June. Mabuk
cik June melihat pelbagai ikan yang terjual di situ. Itu hendak...ini hendak. Tapi yang menarik minat
tiba-tiba tu bila ternampak kepala tenggiri yang bergolek tanpa dipedulikan. Mungkin bahagian kepala
orang berkira jugalah kerana harga mahal juga, isinya tak seberapa. Si adik amat menggemari Kari
Kepala Ikan, maka tanpa membuang masa, cik June rembat ajelah...hehehe

...terlupa nak dicabut giginya dulu. Nampak menakutkan pulak...hehehe

Bahan-bahan yang diperlukan....


...of cos lah kepala ikan...


...rempah kari pilihan...


...bersama bahan sampingan...


Untuk anak-anak yang hendak mempelajari cara memasaknya, cik June cadangkan 
ke dapur Madiha aka Ratna kerana idea cik June terhasil dari blogwalking ke dapur 
beliau yang tidak menggunakan santan di dalam gulai karinya. Silakan anak-anak.


Tidak secara langsung cik June promote dapur beliau juga. Kalau ikut cik June, main 
campak-campak aje. Tapi anak-anak yang baharu hendak belajar itu sudah semestinya 
ingin tahu berapa banyak bahan yang diperlukan. Cik June pula, memang ada lemau sikit 
bab hendak menaip dan menyalin kembali resepinya.


Terima kasih cik June ucapkan kepada tuan empunya resepi asal yang sudi berkongsi 
resepi yang sedap ini. Selagi resepi ini diguna pakai...selagi itu pahala kebaikan 
diberikan kepadanya. Aamin!




...sapa yg minat biji matanya tu?....




                                                           Practice Makes Perfect. Cubalah!









No comments:

Post a Comment