Thursday, September 15, 2011

Daging Masak Kicap...

Salam to all.....


Lambat betul bersiaran hari ni...maklum la masih dalam bulan raya ni...tetamu harus
didahulukan....kan?
Semalam pulak kes WW tak boleh nak bercakap...
jadi masukkan gambar je...senang cerita.





Untuk N3 hari ini kita belajar masak daging kicap pulak. Asyik nak yang berempah aje...
Ini menu kegemaran anak-anak...kalau buat gerenti habis.
Lagipun resepi ni mudah aje untuk mereka yang baru nak belajar ke dapur.


Bahannya:
1 kg daging 
1 sudu besar lada hitam
2 cm halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah (kecil)
sedikit kayu manis & bunga lawang 
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan kicap ~ kalau manis tak perlu tambah gula dan kalau masin tak perlu tambah garam.


Cara memasaknya:
Panaskan 5 sudu minyak dan masukan kayu manis dan bunga lawang tadi. 
Kemudian...masukkan pula bahan tumbuk (halia, bawang putih, bawang merah & lada hitam)
Kacau biar rata dan mesra.
Masukkan pula daging tadi dan biarkan sehingga empuk & lembut.
Masukkan kicap dan tambah dengan sedikit air jika mahukan berkuah.
Akhir sekali masukkan sos tomato utk memekatkan kuahnya. Kalau suka boleh diganti dengan 
tomato buah. 
Taburkan dengan bawang besar yang dipotong bulat dan cili merah yang dihiris memanjang
sebagai hiasan jika suka.


Selamat Mencuba! 
Dari dapur Setia Impian........


Pesan Cik June: Belajar resepi yang mudah dulu...







No comments:

Post a Comment