Monday, December 19, 2011

Pau Ayam...

Assalamualaikum to all..........


sesuai buat minum petang........

Pau ayam ni atas permintaan si Adik. Dada ayam tu sengaja cik June simpan untuk digunakan
bagi membuat inti pau.

Minggu ni masing-masing sibuk mengemas bilik dan bilik mandi mereka, maka cik June di dapur
menyediakan minum petang.

Adunan mudah dari cik June ini tidak memerlukan masa untuk memerap. Sebaik siap diuli,
boleh diisikan inti dan boleh terus dikukus. Jomlah kita ke dapur....cari bahan yang diperlukan
untuk membuat pau ayam ini...........

Sambil menyiapkan intinya...adunan sudah mula mengembang...

RESEPI PAU AYAM.....


Bahan untuk kulit...
500 gm tepung gandum
60 gm gula
70 ml minyak masak/jagung
2 setengah sudu teh instant yeast *    p/s: satukan bahan bertanda (*)
250 ml air *
secubit garam


Cara....
1. Campurkan tepung, gula dan garam.
2. Tuangkan minyak sedikit demi sedikit sambil diuli.
3. Tuangkan pula bancuhan yis tadi perlahan-lahan sambil terus diuli sehingga adunan 
    mengental dan tidak melekit.
4. Ketepikan.


Bahan untuk inti.....
2 keping dada ayam
2 biji ubi kentang ~ didadu
1 labu bawang besar ~ didadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
4 sudu makan rempah kari ayam
sepelepah daun kari


Cara...
1. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu. 
2. Masukkan serbuk rempah kari ayam dan daun kari.
3. Masukkan pula isi ayam yang telah dipotong kecil-kecil dan ubi kentang yang didadu 
    tadi. Kacau rata dan tambahkan air untuk mengempukkan ubi kentang.
4. Tambahkan perisa dan biar masak dengan api perlahan sehingga airnya kering dan
    ubi kentang tadi lembut. Tapi haruslah dikacau selalu agar tidak berkerak.


Sedia untuk dikukus.........


Hasilnya............


Homemade pau ayam.....


Dari Sprinkleofluv ~ Selamat Mencuba!



No comments:

Post a Comment