Cuaca cantik hari ni...dapatlah cik June keluar ke laman yang sekangkang kera tu meninjau tanaman
yang nampak segar bugar pulak walau tak sibuk dibelai. Tapi rumpun serai tu nampak macam serabut
pulak bila si kucing tiga beradik tu jadikan tempat permainan mereka.
Dah rupa semak samun kan? |
Cik June dah kerjakan serai tu...simpan untuk stok dan yang selebihnya nak kena ditanam semula.
Kebetulan pula, daun kunyit tu cantik pulak tumbuhnya tak dimakan ulat, maka tetiba terasa nak
masak rendang pulak.
daun kunyit.... |
Jomlah anak-anak, kita ke dapur....sediakan bahan-bahan yang diperlukan untuk merendang ni.....
Serai, halia, bawang merah, bawang putih....ek? tak ada lengkuas pulak.... |
Kita perlukan 4 batang serai
10 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih & 1 inci halia
Kisar bahan-bahan di atas...........
Tak apalah...kita ganti dgn ketumbar, jintan manis & jintan putih...... |
1 sudu makan ketumbar, 1 sudu kecil jintan manis & 1 sudu kecil jintan putih digoreng tanpa minyak dan
dikisar halus.
Kelapa parut di sangai dan tumbuk lumat untuk dijadikan kerisek..... |
...dan sudah tentu bahan utamanya cik ayam............... |
Cara membuatnya.......
1. Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak. Tumis 1 senduk cili kisar dan dikacau
selalu hingga sedikit garing.
2. Masukkan bahan kisar dan gaul rata. Masukkan 1 ekor ayam yang talah dikerat
mengikut kegemaran dan dicuci bersih. Biarkan ayam sedikit mengecut.
3. Apabila telah sebati dengan rempahnya, masukkan 200 gm santan kotak. Kacau rata.
4. Masukkan garam, asam gelugor dan gula.
5. Akhir sekali campurkan dengan kerisik dan serbuk ketumbar & jintan. Biarkan
kuahnya sedikit kering.
6. Tabur dengan daun kunyit yang dihiris rampai.
Siap dah! |
Dari Sprinkleofluv.....Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment