Friday, May 18, 2012

Karipap....


Assalamualaikum & salam sejahtera........

Ini N3 biasa-biasa aje....

Karipap....
Al-kisah adalah sebuku keledek di dapur tu....nak digoreng buat sarapan, sikit sangatlah pulak. Kalau dijadikan inti karipap bagus juga, kan?
Maka bersilatlah cik June pagi-pagi buta di dapur itu sensorang sewaktu anak-anak masih mahu sambung menarik selimut walaupun sakit tekak ayam jantan sapa entah berkokok untuk membangunkan mereka.


Sorry to say la....cik June ni memang jenis yang suka buat kerja sendiri. Malas nak terpekik terlolong minta bantuan. Kalau ada yang suka membantu, alhamdulillah. Nanti dia orang juga yang pandai, kan? 


Mood cik June tak boleh kena usik. Kalau pepagi dah mula ada yang buat hal....memang cik June tak kan bercakap sampai esok. Sapa yang rugi...mereka dan keluarga merekalah! Cik June kes gendang gendut tali kecapi...sapa yang suka masuk ke dapur, kenyang perut...suka hati! hehehe...gitew!


Adunan tepung yg digentel sama besar dan digelek nipis.....

Memasak ini sebenarnya memerlukan daya pemikiran yang lebih sahaja. Tak ada benda ni, kita ganti dengan yang itu. Jika kena perasanya...gerenti sedap! Macam untuk pagi ni...cik June tak ada stok daging kisar. Biasa guna udang kering pun boleh juga, tetapi memang udang keringnya pun dah tinggal bekas aje. Ikan bilis pun boleh...tumbukkan biar lumat sikit. Tetapi ikan bilisnya masih belum berkopek...alamak! Macam-macamlah pulak. Maka cik June guna daging burger ganti daging kisar....cer try!

Jomlah kita ke dapur mengintai bahan yang diperlukan...............


KARIPAP ~ dari dapur cik June
Bahan-bahannya.....
1 buku keledek ~ dibuang kulit dan didadu
2 keping daging burger ayam/daging ~ dihancurkan
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk/dicincang
1 biji bawang besar ~ didadu
3 sudu besar rempah kari daging
1 pelepah daun kari
.......tumis bawang putih dan bawang besar, biar sampai layu. Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Masukkan juga daun kari tadi. Kacau rata.
2. Masukkan daging burger. Gaul rata dengan rempah tadi sambil dipecah-pecahkan dagingnya.
3. Masukkan keledek yang dipotong dadu tadi dan tuan sedikit air menutupi paras keledek. Balik-balikkan selalu agar tidak melekat di dasar dan masak sehingga keledek empuk. Perasakan dengan garam.
4. Masak sehingga kering.


Sementara itu kita sediakan adunan untuk kulitnya pula.....


Bahan yang diperlukan.......
3 cawan tepung gandum ~ ayak
1/2 cawan mentega ~ cairkan
sedikit garam
air secukupnya untuk menguli
.......taburkan secubit garam ke dalam mangkuk yang berisi tepung gandum. Ratakan.
2. Tuang mentega cair dan ramas sehingga rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit untuk membentuk doh yang kental.
4. Canai dan terap ikut sebesar mana yang disukai ~ cik June gentel jadkan bebola sama besar dan gelek nipis.
5. Isikan inti tadi dan dikelim hujungnya.
6. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng hingga kekuningan.


Siap untuk digoreng.........






Alhamdulillah....dapat dijadikan sarapan pagi....


Adunan tadi menghasilkan 35 keping karipap. Boleh lah dijadikan sarapan pagi dan boleh juga dibawa hingga ke petang.
Betul kata orang tua...kalau ringan tulang, berat perut jadinya....




Sambil menunggu idea boleh dijadikan bahan kudapan......


Hurm....rasanya tidak menghampakan. Kan cik June dah beritahu.....kita yang buat dia!















No comments:

Post a Comment