Tuesday, April 24, 2012

Acar Timun ~ lagi...

Assalamualaikum to all.......

Maaflah anak-anak...cik June masak menu yang pernah ditayangkan beberapa zaman yang lalu. Menu ini memang mendapat sambutan hangat dari seisi rumah. Boleh dimakan bila-bila masa sahaja...malah bertambah sedap kalau dimakan dengan Nasi Minyak atau Nasi Beriani.

Menu ini boleh disimpan lama berbanding sayur yang dimasak lemak atau sayur berdaun hijau yang digoreng. Jadi untuk cik June anak beranak yang makan tidak serempak ini, sesuai sangatlah.


Acar timun...

"Asyik sayur campur aje kat kantin tu kan?" kedengaran suara-suara sumbang di ruang meja makan, petang itu. Perbualan diantara Kakak dan Adik yang baru pulang ke rumah.

"Ha ah...kat foodcourt tu lagilah, asyik-asyik kacang panjang, asyik-asyik kobis goreng," rungut yang seorang lagi.

Tengahari tadi cik June yang sibuk dengan kerja-kerja menulis, malas nak masak macam-macam yang bakal menggunakan banyak bekas. Jadi cik June mesej si kakak yang bekerja di bahagian Admin Tesco....

             Cik June -----> Kakak


                                       Tlg belikan ayam golek b/pepper sekor masa balik
                                        keje nanti.


Sampai sahaja di rumah, kakak terus singsing lengan baju gaya orang yang nak bertumbuk. Dia terus ke singki mencuci tangan.

Ayam golek yang dipesan diisi ke dalam pinggan hidang. Ambek kau!


Maka dua beradik tadi mengnagkat sepuluh jari membaca doa makan dan selamatttt!


Cik June senyum gembira kerana mereka tak banyak songeh, makan apa yang ada.




Cara penyediaannya...
1. Perap bahan yang siap dihiris dengan garam dan serbuk kunyit. Bahan perapan akan mengeluarkan air yang banyak. Setelah itu, tapis bahan perap ini atau kalau rajin, bolehlah diperah menggunakan kain kasa.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis biji sawi & satu senduk cili kisar hingga sedikit garing.
3. Masukkan 5-6 sudu besar gula. Gaul rata.
4. Masukkan 3 sudu besar cuka makan. Gaul rata.
5. Akhir sekali, masukkan bahan perap yang telah diperah tadi. Gaul rata.
6. Tambah garam jika perlu.
7. Gaul rata dan rasa masam manisnya. Tutup api.





Untuk anak-anak yang dikasihi....Selamat Mencuba!








         

No comments:

Post a Comment