Tuesday, April 10, 2012

Paceri Nanas...

Assalamualaikum to all.....

Ini adalah diantara menu yang tak sempat berposing. Semasa masing-masing sudah menyenduk masuk ke dalam pinggan baru cik June teringat tadi gambar waktu mengupasnya ada diambil, tapi sesudah kejadian, macam tak sempat pula hendak dirakamkan wajah makeovernya itu.

Tetapi untuk tontonan anak-anak, bagaimanakah rupanya Paceri Nanas hasil air tangan cik June ini, maka cik June usahakan juga menunjukkannya walaupun hanya di tubir pinggan...hehehe


Paceri Nanas Berempah...

Untuk resepinya, di bawah ini cik June sertakan versi air tangan cik June kepada sesiapa yang sudi hendak mencubanya. Masin, masam dan manisnya, anak-anak tambahlah sendiri ye?

PACERI NANAS BEREMPAH...
Bahan-bahanya...


1 biji nanas ~ dikupas kulitnya dan dicelur.
2 batang serai 
3 sudu besar rempah kari
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar kerisik
Rempah penumis
1 labu bawang besar
2 batang cili merah
Pati santan dari 1/2 biji kelapa @ 1/2 kotak santan
Nanas yang dipotong bulat...


Cara membuatnya...
1. Panaskan minyak, masukkan rempah penumis. Masukkan juga halia, bawang putih, bawang merah dan serai yang telah dikisar halus. Biarkan ia agak kering sambil sesekali dikacau rata.
2. Masukkan bancuhan rempah kari dan gaul rata. Biarkan ia menggelegak sebentar.
3. Masukkan kepingan nanas yang telah dicelur dengan santan, asam keping dan kerisik.
4. Masukkan garam dan gula pula sebagai perasa. (Biasanya paceri nanas ini rasanya sedikit manis).
5. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili merah yang telah dibuang bijinya dan dipotong memanjang sebagai hiasan. (jika tak mau pun tak apa)


Sorry dik...mama nak ambil gambarnya kejap...

Kalau masak Paceri Nanas, biasanya di rumah cik June ni, kami lawankan dengan ayam goreng atau ikan goreng sahaja. Tapi kalau ada ikan kering @ ikan masin, fuh! lagi ngam.


Untuk anak-anak yang hendak mencuba menu mudah dan murah ini, Selamat Mencuba!







No comments:

Post a Comment