Thursday, April 12, 2012

Puff Sardin...

Assalamualaikum to all......

Seperti biasa Practice Makes perfect menayangkan menu mudah.

Puff Sardin...

Kelam kabut cik June lepas solat Subuh menyelongkar esbok mencari Paratha yang pernah dibeli tapi masih belum dijadikan makanan. Rasanya sebelum masuk tidur semalam, cik June sudah memanaskan lauk kari yang masih berbaki...cadangnya bolehlah dimakan dengan Paratha. Sarapan yang mudah dan sangat senang...hehehe


Aisehmen! Paratha wholemeal pulak...

Cik June ke tungku dapur untuk memanaskan kari semalam...sekali tutupnya dibuka...jeng...jeng...jeng
tinggal periuknya aje dah...entah siapa agaknya yang mencari makan di tengah malam semalam.
Maka idea datang spontan...( macam Detective Conan je gayanya ) bila teringatkan stok sardin masih ada setin lagi. Jam menunjukkan 6.55 minit pagi, masih sempat untuk membuat puff sardin.
Rancangan bertukar...

Cara cik June...dilipat dua dan kelim hujungnya dgn garfu...

Untuk menyediakan inti sardinnya...
1 tin sardin diasingkan isi dari sosnya. Buangkan tulang dan dihancurkan dengan menggunakan garfu. 
2. Hiris 1 batang cili merah 
3. 1 biji bawang besar yang dipotong dadu
4. Perahan air limau kasturi
5. Gaul rata semua bahan...




akhir sekali sapukan permukaannya dgn kuning telur...

Sediakan oven dengan kepanasan suhu 170 darjah Celcius dan bakar selama 20 minit.
Tadaaa......



Hasilnya.....

Dari hasil kecekapan cik June pagi itu...( muahaha....kes masuk bakul naik lif ) sempatlah dijadikan sarapan dan sesiapa yang tak sempat nak duduk bersarapan tu isikan dalam bekas untuk dijadikan bekal. Boleh dimakan di waktu rehat nanti atau dalam perjalanan semasa meredah kesesakan lalu lintas. 

Selamat Mencuba!




No comments:

Post a Comment